Forum www.kolyaska.fora.pl Strona Główna www.kolyaska.fora.pl
Motocykle radzieckie
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Uwaga na 'nowe' ramki do M72/K750

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kolyaska.fora.pl Strona Główna -> Tematy ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
skrzydlaty




Dołączył: 16 Lut 2010
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Lublin

PostWysłany: Pią 8:30, 15 Wrz 2017    Temat postu: Uwaga na 'nowe' ramki do M72/K750

hej!
Robię koledzę emkę. Ma założoną w lampie ramkę od mz, która jest za płytka.
Postanowiłem zmienić tą ramkę i poszukać bardziej właściwej.
W pierwszej chwili miałem zamiar kupić replikę boschowską, oferowaną przez naszych dorabiaczy. Wiadomo boschowski EAS 170, ramka będzie pasować.
Ale człowiek leniwy jest i postanowiłem popatrzeć co oferują handlujący 'ruszczyzną' lub ruszczyzną chińską...
I tu dałem się zwieść... Nabyłem na MWB w Łodzi ramkę z zapewnieniami, że od M72 na 100%. Za całe 100pln - myślę cena rozsądna...
Miałem nawet przeczucie, żeby od razu przymierzyć - nie zrobiłem tego i to był błąd...
Ramka po przyjeździe do domu i przymierzeniu okazała się za duża o jakieś 5 mm.

Odwiedziłem lokalnego (lubelskiego) sprzedawcę wyrobów daleko i bliskowschodnich z pytaniem czy ma ramkę do M72 lub podobnych.
Wyjął mi kilka ramek w tym identyczną z zakupioną w Łodzi... również za dużą. Wziąłem inną na próbę, 'z daszkiem', z opcją przymierzenia.
Ta również okazała się za duża.

Mój wniosek i spostrzeżenie oraz ostrzeżenie dla innych Exclamation
Oferowane obecnie na allegro i u wszelkiej maści handlarzy cześciami ze wschodu Nowe ramki - zapewne wszystkie nie trzymają wymiarów.
Zalecam daleko posuniętą czujność. Ramka ma mieć wewnątrz 180mm i ani grama więcej
Inaczej będziecie mieli garażowy, ścienny element ozdobny za 100 pln.

Obecnie poczyniam kroki reklamacyjne u sprzedwacy... ale po telefonie do sprzedawcy już widzę, że będzie pod górę.

Osobiście wyleczyłem się z technologii radzieckiej, ale infekcja ma nawroty w postaci pomocy kloegom... ach żyźń Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hardcor




Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 123
Przeczytał: 22 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nałęczów/Lublin

PostWysłany: Pią 8:42, 15 Wrz 2017    Temat postu:

Jeszcze byś dodał którego sprzedawcy ramki unikać, bo i mnie ten zakup czeka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
skrzydlaty




Dołączył: 16 Lut 2010
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Lublin

PostWysłany: Pią 10:48, 15 Wrz 2017    Temat postu:

Widziałem ten sam towar u kilku sprzedawców, akurat popadło na Sowiet-Motor z Krakowa, ale sądzę, że źródło jest to samo u wszystkich, czyli jakiś importer tych 'oryginalnych' części, zaopatruje całą Polskę lub przynajmniej pół.

Ostatnio zmieniony przez skrzydlaty dnia Pią 10:49, 15 Wrz 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cyrograf15




Dołączył: 10 Kwi 2010
Posty: 2413
Przeczytał: 33 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią 15:35, 15 Wrz 2017    Temat postu:

Niestety, trzeba mierzyć ramkę do posiadanej skorupy lampy. Jest kilka modeli i ramek i skorup które na oko wyglądają tak samo. Nie jest to coś nowego, w czasach przed kitajskich też były z tym jaja.
Wojtek
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Spluszka




Dołączył: 03 Wrz 2016
Posty: 20
Przeczytał: 14 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią 18:14, 15 Wrz 2017    Temat postu:

Ja testowałem ramki u kilku sprzedawców, do lampy m72 i generalnie wszystkie były za krótkie, już nie pamiętam dokładnie ale w oryginalnej głębokość ramki to ok 3cm, w kopiach które testowałem było to 2,5cm. Wiec inna była krzywizna co od razu widać. oryginalna ramka ładnie zamyka kształt lampy. Testowałem tez ramki od szperaczy i chyba dniepra , głębokość 2,5cm , średnica troszke za duża. Nie ma to wiec jak oryginał, chyba że ktoś już robi te ramki we właściwych wymiarach. Hartman może ma juz jakieś lepsze ramki, jak szukałem miał chyba troszkę za krótkie ale miał coś zmieniać.

Ostatnio zmieniony przez Spluszka dnia Pią 19:08, 15 Wrz 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dziubek25077




Dołączył: 06 Lis 2011
Posty: 695
Przeczytał: 16 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Pią 19:04, 15 Wrz 2017    Temat postu:

Oryginalne ramki czy to z dniepra kaśki czy emki pasują na każdą oryginalną skorupę, i nie ma różnych typów jeśli chodzi o średnicę, wiadomo wygląd zewnętrzny to już inna bajka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Spluszka




Dołączył: 03 Wrz 2016
Posty: 20
Przeczytał: 14 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią 19:16, 15 Wrz 2017    Temat postu:

Może faktycznie średnica ramki k750 pasuje idalnie do m72,inna jest tylko głębokość i kształt. Testowane ramki szperaczy może faktycznie były z uaza czy czegoś podobnego tylko sprzedawane sa niby do mw750, ale jak by nie było te ramki były za duże o parę mm. Niby pasowały ale luz był.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dziubek25077




Dołączył: 06 Lis 2011
Posty: 695
Przeczytał: 16 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Pią 19:22, 15 Wrz 2017    Temat postu:

na pewno pasuje Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zdepa




Dołączył: 20 Lip 2017
Posty: 25
Przeczytał: 37 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nowogard

PostWysłany: Sob 1:46, 16 Wrz 2017    Temat postu:

Od urala z daszkiem napewno nie pasuje jest do emki za małe testowalem to parę razy w różnych kombinacjach i nic z tego wiec nie wszystkie obudowy lampy są takie same
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Spluszka




Dołączył: 03 Wrz 2016
Posty: 20
Przeczytał: 14 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sob 9:39, 16 Wrz 2017    Temat postu:

m72 i pierwsze k750 maja lampę krótka.
K750M i pierwszy ural czyli m62 - lampa z daszkiem jest taka sama.
Czyli jeśli nie pasuje z daszkiem z urala to tez nie będzie pasować z k750 do lampy typu m72.
Aż to sprawdzę w garażu, juz sam się pogubiłem. Napewno mam 2 ramki luzem które kupiłęm do lampy m72, jedna kopia, druga oryginalna ale chyba od szperacza, i w obu coś było nie tak, na 100% głębokość, ale średnice sprawdzę poprostu zakładając na lampę
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kolyaska.fora.pl Strona Główna -> Tematy ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin