Forum www.kolyaska.fora.pl Strona Główna www.kolyaska.fora.pl
Motocykle radzieckie
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

rejestracja z umową k-s z litwinem coś wiecej?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kolyaska.fora.pl Strona Główna -> Tematy ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dziubek25077




Dołączył: 06 Lis 2011
Posty: 763
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Pią 18:01, 19 Kwi 2013    Temat postu: rejestracja z umową k-s z litwinem coś wiecej?

Witam
Pytanko na szybko, bo chce kupić kaśke od gościa który już ją przywiózł do Polski, i ma spisaną umowe kupna sprzedaży z litwinem. Do umowy jak zdecyduje sie kupic wpisze dane kupującego czyli moje. Ma zrobione tłumaczenia. Czy nie bedzie jakiegoś problemu z rejestrają czy moge napotkać jakiś próg po drodze?
Z góry dzięki za szybkie info Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hius




Dołączył: 06 Cze 2009
Posty: 1096
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trzebownisko k/ Rzeszowa

PostWysłany: Pią 19:27, 19 Kwi 2013    Temat postu:

Kwit odprawy celnej z granicy bez tego jesteś w d..e
nie kupuj
Tłumaczenia czego?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dziubek25077




Dołączył: 06 Lis 2011
Posty: 763
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Pią 20:01, 19 Kwi 2013    Temat postu:

Nie mam własnie 100 % pewności bo nigdy tego nie przerabiałem co jest potrzebne przy zakupie w obrębie uni europejskiej.
Z Litwy wiem że napewno bedzie inaczej niż np. z Ukrainy ale ...
Własnie ktoś przerabiał?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rura




Dołączył: 27 Cze 2012
Posty: 423
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pią 20:08, 19 Kwi 2013    Temat postu:

Nie wydaje mi się, żeby z Litwy potrzebował kwit z granicy. Litwa jest w UE i potrzebujesz papiery jak z Niemiec np.
[link widoczny dla zalogowanych]
czy każdy innym boi, czy tam bip.

EDYTA: Droga rejestracji pojazdu z UE - ---> tłumaczenie umowy kupna-sprzedaży -----> tłumaczenie dokumentów pojazdu ------> urząd skarbowy i opłata za zawolnienie z VAT-25 ------> jak nie ma tablic to urząd komunikacji i tablice próbne -----> przegląd tzw pierwszy-------> urząd komunikacji i rejestracja...


Ostatnio zmieniony przez Rura dnia Pią 20:10, 19 Kwi 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kapec




Dołączył: 19 Kwi 2013
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kwidzyn

PostWysłany: Sob 10:19, 20 Kwi 2013    Temat postu:

Nie potrzebujesz zadnych papierow z urzedu celnego. Umowa, moze byc po polsku (zaoszczedzisz na tlumaczeniu, jak bedzie po polsku i litewsku czasem wydzialy komunikacji czy skarbowka chca potwierdzenia przez tlumacza). Tlumaczenie dowodu rejestracyjnego. Urzad skarbowy - vat 24 - 160zl, dolaczyc ksero dowodu rejestracyjnego i tlumaczenia. Jak moto ma tablice jedziesz na przeglad. Jak nie ma - do WK po probne blachy i na przeglad. Z kompletem kwitow do WK i zarejestrowac.
WAZNE !!! Umowa powinna byc spisana nie na terenie Polski. Niektore urzedy skarbowe lubia sie czepiac, ze skoro kupiony w polsce to importerem jest obcokrajowiec i to on powinien zaplacic vat24 a kupujacy potem 2% podatku od wartosci motocykla.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hius




Dołączył: 06 Cze 2009
Posty: 1096
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trzebownisko k/ Rzeszowa

PostWysłany: Sob 20:46, 20 Kwi 2013    Temat postu:

A z Litwy nie doczytałem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rider41




Dołączył: 04 Sie 2012
Posty: 66
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Biała Podlaska

PostWysłany: Sob 11:52, 04 Maj 2013    Temat postu:

Może ktoś napisze jak i co przy rejestracji spoza UE, bo właśnie będę mierzył się z tym problemem i póki co diagnosta na stacji powiedział, że aby zrobić 1szy przegląd muszę najpierw zarejestrować na próbne blachy. ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dziubek25077




Dołączył: 06 Lis 2011
Posty: 763
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Sob 13:11, 04 Maj 2013    Temat postu:

Musisz mieć odprawe celną, tłumaczenie dowodu rejestracyjnego, umowe k-s z tłumaczeniem lub fakture, robisz przegląd i powinien ci wydac normalnie zaświadczenie o dopuszczeniu do ruchu bądź nie, ubezpieczasz, no i wk i sprawa załatwiona, tak było w moim przypadku z ukrainy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rider41




Dołączył: 04 Sie 2012
Posty: 66
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Biała Podlaska

PostWysłany: Sob 14:26, 04 Maj 2013    Temat postu:

A dawno rejestrowałeś? Facio mówił, że zmieniły się przepisy i nie mogą robić przeglądu pojazdom bez tablic. A dowód mam książkowy z Białorusi, cały muszę przetłumaczyć?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dziubek25077




Dołączył: 06 Lis 2011
Posty: 763
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Sob 15:57, 04 Maj 2013    Temat postu:

Rejestrowałem w październik 2012, tłumaczenie generalnie chyba 2 stron, w sumie bo więcej nie ma co tłumaczyć. Niewiem jak jest na dzień dzisiejszy ale w zeszłym roku zadnych próbnych nie miałem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Steegen




Dołączył: 17 Mar 2010
Posty: 449
Przeczytał: 22 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Stegna/Mikoszewo

PostWysłany: Sob 16:45, 04 Maj 2013    Temat postu:

A spytaj się mądrali diagnosty jak masz dojechać do stacji skoro pojazd nie jest dopuszczony do ruchu bo nie masz przelądu,oraz ubezpieczenia.(co np.jak w tym czasie dojazdu na stację dojdzie do kolizji drogoewj)Możesz go przywieść na lawecie,a on pisze że tablic brak,lub wpisuje numery zagraniczne z tablicy,a tablice i tak zdajesz w WK,wraz z innymi dokumentami.Ostatnio rej samochód z Włoch i też nie miałem tablic gdyż pojazd przyjechał na lawecie,a w tłumaczeniu było jasno napisane -wymeldowany,czyli był tylko wypis z rejestru poj. włoskich i karta poj.,a w komunikacji jasno mi powiedzieli żeby wydać próbne musi być przegląd.No to na lawete i na stację,a jego zasranym obowiązkiem jest sprawdzenie i opisanie poj,a w polu formularza- notatki wpisuje się poj.bez tablic.

Ostatnio zmieniony przez Steegen dnia Sob 16:47, 04 Maj 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rura




Dołączył: 27 Cze 2012
Posty: 423
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Sob 19:26, 04 Maj 2013    Temat postu:

Niestety Steegen mylisz się. Tak było jak mówisz, brałeś pojazd bez dech i jechałeś na przegląd na lawecie. Teraz ten numer nie przechodzi bo MUSI wpisać AKTUALNY numer rejestracyjny, tutaj diagnosta ma rację i jak nie masz oryginalnej deski to musisz pójść do wydziału komunikacji swojego i wziąć próbne deski (biało czerwone). To czy na nich pojedzie, czy na lawecie jego brocha, deski mieć musi. Zmieniło się jakoś pod koniec roku, jakiś kretyn się dopatrzył, że nie jest wypełniane pole :"numer rejestracyjny" i zaczęli się czepiać i stacji i klientów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kolyaska.fora.pl Strona Główna -> Tematy ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin