Forum www.kolyaska.fora.pl Strona Główna www.kolyaska.fora.pl
Motocykle radzieckie
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Piaskarka kabinowa....

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kolyaska.fora.pl Strona Główna -> Tematy ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dziubek25077




Dołączył: 06 Lis 2011
Posty: 743
Przeczytał: 18 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Śro 8:38, 11 Lis 2015    Temat postu: Piaskarka kabinowa....

Walczę z myślami o zakupie piaskarki kabinowej i kompresora do niej, na allegro masę wszystkiego, sam się zastanawiam jak spisuję się w akcji coś takiego:
[link widoczny dla zalogowanych]
+ kompresor tego pokroju:
[link widoczny dla zalogowanych]
Wiadomo sprzedawcy zapewniają że sprzęt daje rade, zależy mi na piaskowaniu/szkiełkowaniu głównie elementów motocyklowych bo takich najwięcej przechodzi przez moje ręce.
Może ktoś miał styczność gdzieś w pracy czy u siebie z czymś takim? proszę o obiektywne opinie, dla mędrków od razu mowie że mam świadomość że to sprzęt marketowy a nie na masowe roboty, ale chciałby poznać opinie jeśli mieliście z czymś takim styczność.
Z góry dzięki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
meter30




Dołączył: 05 Cze 2013
Posty: 352
Przeczytał: 27 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jędrzejów

PostWysłany: Śro 9:48, 11 Lis 2015    Temat postu:

Wydajność 500l/min - na jakieś małe piaskowanka do kabinowej wystarczy, ale jakbyś chciał w miarę sprawnie wypiaskować całego ruska to się zamęczysz. Wtedy to podstawa co najmniej 1m3/min a tak bardziej komfortowo to 1.5m3/min

Ostatnio zmieniony przez meter30 dnia Śro 10:00, 11 Lis 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dziubek25077




Dołączył: 06 Lis 2011
Posty: 743
Przeczytał: 18 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Śro 13:10, 11 Lis 2015    Temat postu:

Mówisz o kompresorze? tu podałem przykładowy, taki ok 1000 m3 można znaleźć za niewiele większe pieniądze, wiadomo nie będzie to jakiś markowy ale coś tam zawsze będzie dmuchać, chodzi mi o w miarę sprawne piaskowanie, przeróżne opinie słyszałem i czytałem i im więcej czytam tym mniej wiem a nie mam gdzie sprawdzić jak to śmiga w rzeczywistości.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dziubek25077




Dołączył: 06 Lis 2011
Posty: 743
Przeczytał: 18 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Śro 13:28, 11 Lis 2015    Temat postu:

Znalazłem jeszcze taki:
[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
korbowód




Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 218
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 19:08, 11 Lis 2015    Temat postu:

Odpuśc sobie , kompresor musi byc chociarz 5m szesciennych.1 metr to za mało , oczywiscie że wypiaskujesz np. felge od samochodu w 3 godziny.kombinowali moi kumple w warsztatach samochodowych z piaskowaniem przy sprezarkach z baniakami 500 litrów i sprezarką trzytłokowa przemysłowa i dupa. Czas jaki trzeba było spedzic przy piaskowaniu bardzo długi, lepiej ze szkiełkowaniem szło.Jeden kumpel nawet kupił urzywana z silnikiem 7 kw to sie okazało że linia nie wytrzymywała i korki wywalało.Jesli chcesz kupic tą sprezarkę tylko do piaskowania to szkoda kasy , chyba że bedziesz ją wykorzystywał w warsztacie a piaskował sporadycznie to tak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
meter30




Dołączył: 05 Cze 2013
Posty: 352
Przeczytał: 27 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jędrzejów

PostWysłany: Czw 6:52, 12 Lis 2015    Temat postu:

Nie no bez przesady. Gościu który mi piaskuje od czasu do czasu ma zbiornik 400 litrów, silnik 7kW i 2 tłoki- jeden 1dm3, a drugi 0,5dm3 i przełożenie ustawione na około 980 obr/min co dawałoby wydajność około 1,5m3/min. Koło od ruska piaskował 10-15 minut, a całego rusa z gondolą i wszystkimi najmniejszymi detalami 14 godzin. Może wynik nie powalający, ale do zaakceptowania. Ale już ma przygotowany zestaw do rozbudowy aby podwoić wydajność kompresora.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dziubek25077




Dołączył: 06 Lis 2011
Posty: 743
Przeczytał: 18 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Czw 7:40, 12 Lis 2015    Temat postu:

https://www.youtube.com/watch?v=F7hAnymmyyI
Gość na tej samoróbce ma dysze 5 mm i kompresor 460 l/min, jeżeli tak faktycznie jest to nie oczekuje nic więcej, efektywność i szybkość ściągania powłoki przynajmniej na tym filmiku zadowalająca
Powrót do góry
Zobacz profil autora
meter30




Dołączył: 05 Cze 2013
Posty: 352
Przeczytał: 27 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jędrzejów

PostWysłany: Czw 9:17, 12 Lis 2015    Temat postu:

Wg mnie jeśli nie masz zamiaru piaskować elementów większych niż powiedzmy błotnik w częstotliwości od czasu do czasu to zestaw z pierwszego posta byłby OK. Tylko trochę drogo Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cyrograf15




Dołączył: 10 Kwi 2010
Posty: 2559
Przeczytał: 25 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw 11:36, 12 Lis 2015    Temat postu:

Wiele zależy od farby którą się usuwa. Jakieś nitro czy inna ftalowa idzie łatwo i szybko. Natomiast piecowa czy proszkowa to zupełnie inna bajka. Na filmiku zbiornik idzie szybko, na pewno felga samochodowa tak łatwo by się nie poddała. Dla tego takie filmiki są mało miarodajne.
Wojtek
Powrót do góry
Zobacz profil autora
meter30




Dołączył: 05 Cze 2013
Posty: 352
Przeczytał: 27 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jędrzejów

PostWysłany: Czw 12:38, 12 Lis 2015    Temat postu:

Dlatego w przypadku elementów lakierowanych proszkowo np felg przed piaskowaniem można potraktować je scansolem lub inną chemią do usuwania farb i jest już nieco łatwiej
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dziubek25077




Dołączył: 06 Lis 2011
Posty: 743
Przeczytał: 18 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Czw 12:45, 12 Lis 2015    Temat postu:

Sprzętu zamierzam używać zarobkowo, ale nie na jakąś kosmiczną skalę, i tak, będzie mnie ograniczała wielkość komory, prowadzę działalność więc nie ma z tym problemu, natomiast głównie działał bym w częściach ze starych motorów bo tym się zajmuję, w ich przypadku lakier nie jest jakiś bardzo wymagający, wiele elementów czyściłem w swoim czasie szczotkami drucianymi i bez problemu, wiadomo że trafi się element z którym pewnie trzeba się pomęczyć, ale generalnie tragedii nie ma.
Rozmawiałem z doradcą sprzedaży kompresora tego 500 l z linka wyżej, i twierdzi że sporo osób kupuje właśnie ten z myślą o piaskowaniu i są zadowoleni, wiadomo "sprzedawca prawdę ci powie" ale jest to już naprawdę spory i wydajny kompresor, przeraża mnie jedynie moc 10,5 kW.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lewan24pl




Dołączył: 09 Gru 2012
Posty: 249
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: High wycombe UK

PostWysłany: Czw 17:40, 12 Lis 2015    Temat postu:

Popatrz na kompresory hydrovane albo ś rubowe bo do takich prac naprawdę potrzebny jest wydajny kompresor
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dziubek25077




Dołączył: 06 Lis 2011
Posty: 743
Przeczytał: 18 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Pią 15:33, 20 Lis 2015    Temat postu:

Miał ktoś doczynienia z formą maktek od kompresorów?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dziubek25077




Dołączył: 06 Lis 2011
Posty: 743
Przeczytał: 18 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Sob 7:41, 21 Lis 2015    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]
Jest jeszcze opcja iść w używkę...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kolyaska.fora.pl Strona Główna -> Tematy ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin